כמה פעמים נתקלתם בשלט "לא מכבדים צ קים"? הוא מוצב באופן קבוע במקומות עסק רבים: תחנות דלק, רשתות שיווק קטנות וגדולות, חנויות לציוד לבית וכן הלאה. חשבתם פעם מה עומד מאחורי השלט הזה? הרי הגיוני שבעלי עסק דווקא כן יכבדו צ קים וירצו לקבל אותם, כיוון שכך הם פותחים אופציית תשלום נוספת, אופציית תשלום נוחה, עבור הלקוחות שלהם. אבל יש סיבה שמסתתרת מאחורי הרצון להימנע מקבלת צ קים, וזאת בשל פחד מפני צ קים חוזרים.
מה זה צ'ק חוזר?
צ'ק חוזר הינו צ'ק ללא כיסוי. המשמעות של כך הינה פשוטה מאוד וכואבת מאוד עבור האדם שניסה להפקיד את הצ'ק: אי אפשר להפקיד אותו והוא חוזר אליך. אי אפשר לקבל באמצעותו אל הכסף שמגיע לך, הכסף שהיית אמור לקבל ביושר ובדין על מוצר שמכרת או על שירות שנתת למישהו. ברגע שאתה נכנס למצב בו יש לך עסק עם צ קים חוזרים, אתה יודע איך זה מתחיל אבל אתה ממש לא יודע איך זה ייגמר. אתה לא יודע מתי תקבל את הכסף שלך, הכסף שמגיע לך. אתה לא יודע איך תצליח לקבל אותו ולאיזה גורמים תצטרך לפנות בתהליך. ואתה לא יודע אם תצליח לעשות את זה.
לפנות לגורמים הנכונים
כאשר אתה נאלץ להתמודד עם מצב של צ'קים חוזרים , יש כמה אפשרויות פעולה. מרבית האנשים פונים קודם כל אל האדם שנתן את הצ'ק ומבקשים ממנו לגשת ולהסדיר את העניין באמצעי תשלום אחר – מזומן או כרטיס אשראי. יש אנשים שאכן ימהרו לפתור את הבעיה, אבל יש אנשים רבים שאין להם שום אפשרות אחרת לפתור את הבעיה, פשוט כי אין להם כסף בבנק. במקרים כאלו יש צורך לפנות אל ההוצאה לפועל לפתיחת תיק גבייה או אל חברות גבייה אשר לוקחות עמלה גבוהה יחסית אך מטפלות בנושא במהירות, בוודאי לעומת ההוצאה לפועל. במקרים מסוימים אף תצטרכו לשכור את שירותיו של עורך דין ולהיכנס לסאגה משפטית ארוכה.
איך אפשר למנוע מצב של צ קים חוזרים?
למרות כל החששות, עסקים רבים עדיין בוחרים לקבל צ'קים בשל הנוחות של הלקוחות. כיום ניתן למנוע מצבים לא נעימים כאלו באמצעות שירות של בדיקת צ קים, אשר בודק את הצ'קים הניתנים און ליין ונותן תשובה מיידית. שירות של בדיקת צ'קים מחובר למאגרי מידע רבים, כמו בנק ישראל, בנקים וחברות האשראי, ויכול לתת מידע עדכני בזמן אמת. כמובן שזה לא פותר את הבעיה לגמרי, אך מקטין באחוזים גבוהים את הסיכון למקרים כאלו.